Intervju v.d. izvršne direktorke za dnevni list "DAN"

Preduzeće Vodovod i kanalizacija ima znatna dugovanja po više osnova, a, kako ističe, Jovana Ružić, v.d direktora, u trenutku kada je preuzela dužnost društvo je po izvještaju bivšeg izvršnog direktora imalo neizmirene obaveze u ukupnom iznosu od 705. 615,43 eura.

– Ako tome dodamo i iznos nenaplaćenih potraživanja VIK-a koji je, prema izvještaju nezavisnog revizora, 31. decembra 2022. godine, iznosio 1.380 804 eura, jasno je da se Društvo nalazilo u finansijski nezavidnoj situaciji. Najveći procenti dugovanja činile su reprogramirane obaveze za poreze i doprinose još iz perioda prije 2012. godine, prije transformacije Javno komunalnog zanatskog preduzeća u dva društva – VIK i d.o.o. Komunalno Danilovgrad. Tu je i otplata velikih iznosa dugoročnih kredita kojima su pokrivani troškovi loše isplaniranih projekata i čija je svrha uglavnom bila da se novim pokrije stari dug – kaže Ružić.

Ružić ističe da na dan, 17.oktobar. 2023. godine potraživanja od fizičkih lica iznose 1.023.103,04 eura dok pravna lica duguju 269.555,66, ukupno 1.292.658,70 eura.

 

– Neka potraživanja prema privrednim subjektima su starija od deset godina i gotovo ih je nemoguće naplatiti jer su firme odavno prestale da postoje ili su u postupcima stečaja. Zbog toga je neophodno iz korijena promijeniti dosadašnju praksu poslovanja i osmisliti posebne mjere kojima će se unaprijediti stanje u svim segmentima rada. Ako treba rangirati po značaju izazove sa kojima se susrećemo svakodnevno u poslovanju onda bi nenaplaćena potraživanja prema korisnicima naših usluga bila sigurno među nekoliko najznačajnijih – ističe Ružić dodajući da visina potraživanja utiče na kvalitet poslovanja društva.

– Novi menadžment Vodovoda prinuđen je da preko izvršitelja naplati veliki iznos dugovanja što ukazuje na nepostojanje adekvatnih mjera naplate ranije uprave preduzeća. Nastojimo da prinudna naplata ne bude jedino rješenje, pa građani mogu da imaju dug i do 50 eura prije nego im pošaljemo opomenu. Ukoliko ni nakon opomene ne plate dug u nekoliko rata, jedino što nam preostaje je prinudna naplata – navodi Ružić.

Prema njenim riječima, u preduzeću su trenutno zaposlena 72, a postoji potreba za angažovanjem znatnog broja radnika za održavanja vodovodne i kanalizacione mreže, tu su i radnici koji obavljaju poslove naplate, inkasanti i zaposleni u naplatnim punktovima. Ovi radnici su oslonac i temelj rada VIK-a Danilovgrad.

– Preduslov za novi kontekst poslovanja je jačanje ukupnih kapaciteta, ali ključno je ipak osnaživanje ljudskih resursa angaživanjem kvalitetnog stručnog kadra koji ima znanja i vještine da planira i osmišljava projekte, upravlja modernim tehnologijama i stvlja ih u funkciju boljeg rada sistema vodosnabdijevanja i ukupnog poslovanja Društva – ističe Ružić.

 

Dotrajalost mreže i azbestno, cementnih cijevi dovodi do velikih gubitaka na mreži.

– Ohrabruje nas činjenica da je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pripremilo projekat vrijedan 200 miliona eura za zamjenu azbestno,cementnih cjevovoda na teritoriji Crne Gore. Ovo će biti prioritet koji će pratiti sve faze projekta i svim svojim kapacitetima nastojati da iskoristi ovu priliku za rekonstrukciju i unapređenje mreže – zaključuje Ružić.

Izvođač radova za štetu traži 1.719 522 eura

Ružić ističe da su od izvođača radova Projektu "Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda", firme "Karkanias" dobili zahtjev za nadoknadu štete i izgubljene dobiti u iznosu od 1.719 522,97 eura.

– U toku su pregovori sa izvođačem u koje je, zbog značaja ovog pitanja i visine potraživanja, uključen i predsjednik Opštine. Tokom pregovora nastojimo da uz pomoć nadzora, d.o.o. "Za projektovanje i inžinjering" iz Novog Sada, svedemo ova potraživanja na najniže moguće realne zahtjeve kako bismo makar djelimično ublažili udar na buddžet u trenutku kada ovaj dug dođe na naplatu – ističe Ružić.

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

SREĆAN 1. MAJ!

Obavještenje o dežurstvima za dane prvomajskih i vakršnjih praznika, 01. 02. 03. i 06. maja 2024.

Obavještavamo potrošače da d.o.o “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad neće raditi za vrijeme prvomajskih i vaskršnjih praznika, 01. 02. 03. i 06. maja 2024. godine.

U cilju ob

Obavještenje o prekidu vodosnabdijevanja sa izvorišta "Oraška jama" za 11.04.2024.

Obavještavamo potrošače u centru grada i naseljima: Orašje, Zagreda, Zagrač, Velja Paprat, Glavica, Grlić, Orja Luka, Ćurilac, Lazin

DOO VIK DANILOVGRAD NA MAPI

Ul. Jefta - Čaja Šćepanovića b.b. Danilovgrad